Is een thuisbatterij interessant voor mij en wat met brandveiligheid? Jouw 10 vragen over thuisbatterijen beantwoord!

Onze energiefactuur is hoog op dit moment. Torenhoog zelfs. Logisch dat mensen dus eens nadenken over alternatieven om hun energiefactuur te verlagen. Misschien ligt de oplossing wel bij de thuisbatterijen? Inspecteur Sven Pichal geeft samen met Dirk van Evercooren van ODE, dat is de Organisatie voor Duurzame energie, antwoorden op jouw vragen over thuisbatterijen.

1. Hoe werkt het?
"Technisch verschillen thuisbatterijen niet zoveel van gewone batterijen behalve dat ze veel groter zijn uiteraard," legt Dirk Van Evercooren uit.

Een thuisbatterij is een grote batterij die geproduceerde energie van zonnepanelen die je niet onmiddellijk verbruikt lokaal opslaat. Zo kan je die stroom gebruiken wanneer je zonnepanelen onvoldoende energie opwekken, bijvoorbeeld op piekmomenten of ’s nachts.

2. Voor wie is het interessant?
"Op dit moment worden thuisbatterijen bijna exclusief gebruikt door mensen met zonnepanelen. Zo slaan ze de energie op dit ze opwekken maar niet onmiddellijk verbruiken." Of zo'n thuisbatterij interessant is in combinatie met jouw installatie.

Maar er zijn ook nog andere toepassingen, volgens Van Evercooren. "Je zou de batterij kunnen gebruiken om stroom op te slaan wanneer deze heel goedkoop wordt aangeboden op het net." Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

3. Wat kan een thuisbatterij?
Ze laten toe om je percentage zelfverbruik, dus de hoeveelheid stroom die je zonnepanelen opwekken en die je onmiddellijk zelf verbruikt, te verhogen. Dat verhoogt het rendement van je zonnepanelen, op voorwaarde dat je daarmee de kost van de batterij terugverdient. "Stel je bent niet thuis overdag, dan kan je toch nog je eigen zonnestroom 's avonds gebruiken om bijvoorbeeld je wasmachine te laten draaien."

Een thuisbatterij kan bij de invoering van het capaciteitstarief een rol spelen om de maandpiek te beperken, als dat tenminste voorzien is in de besturing. Kortstondige pieken van de grote verbruiksposten worden opgevangen.

4. Hoe lang kan ik mijn opgeslagen energie bijhouden?
We weten al dat een thuisbatterij je energie die je opwekt met je zonnepanelen tijdens de zomer niet kan opslaan om die in de winter te gebruiken.

Batterijen laten toe om de productie van je zonnepanelen optimaal over de hele dag te spreiden, maar ook niet meer dan dat. Een batterij die groot genoeg is om meerdere dagen te overbruggen, zal in bijna alle gevallen niet terugverdiend kunnen worden.

5. Welk type thuisbatterij is voor mij geschikt?
Er zijn veel types. Kijk eerst hoe je verbruiks- en productieprofiel liggen. "Het is heel belangrijk om de juiste grootte van batterij te kiezen. Is je opslagcapaciteit te groot, dan ga je die niet kunnen terugverdienen," waarschuwt Van Evercooren.

Meestal is een batterij van 2 tot 5 kWh beter geschikt omdat deze een betere benutting krijgt dan bijvoorbeeld eentje van 10 kWh. Activeer daarvoor de kwartierwaarden bij Fluvius. Daarbij wordt elk kwartier de stand van de digitale meter opgeslagen.

Pas als je daar inzicht in hebt, kan je goed overwegen of een batterij iets voor jou is.

6. Wat kost het?
Op energiesparen.be vind je richtprijzen. Maar om zeker te zijn dat je actuele cijfers hebt, contacteer een paar installateurs. Je mag er van uit gaan dat je voor een installatie van 3 kWh rond 4000 euro betaalt. Hoe meer kWh, hoe hoger de kostprijs.

7. Bestaan er premies voor een thuisbatterij?
Die zijn er! De premie voor een thuisbatterij dit jaar is maximaal 2550 euro, volgend jaar daalt dit naar maximaal 1725 euro. Afhankelijk van grootte van de batterij en met een maximum van 40% van de factuur.

"Er zijn wel enkele voorwaarden om de premie te krijgen. Zo moet de thuisbatterij geplaatst worden door een installateur en je moet een digitale meter hebben." Alleen particulieren krijgen een premie, bedrijven niet. De premie geldt enkel voor kleine zonnepanelen-installaties en batterijen. Alle voorwaarden kan je hier terugvinden.

Opmerking: Wie dit jaar nog een batterij bestelt, zal die niet meer dit jaar geplaatst krijgen (zeker als je ook nog je digitale meter geplaatst moet krijgen) en zal dus de verlaagde premie voor 2022 krijgen.

8. Staan de huidige batterijen al wel op punt?
Zoals met veel van de technologieën evolueert batterijtechnologie ook zeer snel en worden batterijen inderdaad efficiënter en goedkoper. Dat is ook de reden dat de steun in de toekomst wordt afgebouwd. Simpelweg omdat er minder steun nodig is om hetzelfde rendement te behalen. Batterijen zijn vandaag dus mogelijks een goede investering, net zoals ze dat ook in de toekomst zullen zijn. Als je met de huidige technologie een gunstige terugverdientijd kan bekomen, waarom dan wachten? Bij einde levensduur kan je dan overschakelen op de dan best beschikbare technologie.

9. Wat met de brandveiligheid?
Het brandgevaar van een batterij ontstaat in de eerste plaats door een productiefout of wanneer de batterij beschadigd raakt. Wanneer de batterij conform de voorschriften van de fabrikant werd geïnstalleerd en aangesloten is dit risico zeer klein. Wel belangrijk natuurlijk is bijvoorbeeld geen directe blootstelling aan zonlicht en een goed geventileerde koele en droge omgeving (dus bijvoorbeeld niet op een niet-geïsoleerde zolder of in een vochtige kelder). Laat de batterij ook regelmatig nakijken door een gespecialiseerde firma. Je brandverzekering zou ook niet duurder morgen worden na het plaatsen vaan thuisbatterij.

10. Zijn er al charlatans aan het werk in de sector?
Algemeen principe: meten is weten. Een thuisbatterij is niet voor iedereen interessant. Laat dus ook je hoofd niet gek maken door een verkoper. Als het te mooi is om waar te zijn is het dat meestal ook.

Check daarnaast ook telkens referenties en kies voor kwaliteit van betrouwbare installateurs. Vraag ook steeds een tweede of derde offerte om een goede vergelijking te kunnen maken. Een thuisbatterij zou tenslotte toch 10 à 20 jaar bij je thuis moeten staan.