
Laatste nieuwigheden
25 mrt. 2022
Energieakkoord: btw-wijzigingen - verlenging verlaagd btw-tarief
Op 18 maart heeft de ministerraad een voorontwerp van wet goedgekeurd in het kader van het energieakkoord.
6 mrt. 2022
Injectievergoeding zonnepanelen stijgt met bijna 500 procent
Vlaamse consumenten met zonnepanelen en een variabel energiecontract hebben de vergoeding voor stroom van zonnepanelen met bijna 500 procent zien groeien. Deze week in ‘De harde cijfers’ de marktdata van de VREG.
6 feb. 2022
Capaciteitstarief zorgt voor hogere energiefactuur bij bijna een derde van de gezinnen
Het capaciteitstarief, waarbij een deel van de nettarieven berekend wordt op basis van het piekverbruik, zal de energiefactuur voor bijna één op drie huishoudens doen stijgen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Gent op vraag van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Vooral zeer kleine verbruikers, zoals tweedeverblijvers, zullen hogere netttarieven betalen.
3 feb. 2022
Klaas (81) uit Lochem slaat stroom van zonnepanelen op in thuisbatterij: ‘Ook zonder zon heb ik mijn eigen stroom’
Het elektriciteitsnet zit bomvol en groene stroom terugleveren aan het net, levert straks weinig meer op. Een thuisbatterij - die zelf opgewekte stroom opslaat - is voor steeds meer mensen dé oplossing. Zoals voor Klaas Hallenga uit Lochem. ,,Over een paar jaar is een thuisbatterij doodnormaal.”
12 jan. 2022
Energiefacturen blijven fors stijgen: nieuw contract gemiddeld 36 procent duurder dan in december
Wie deze maand een nieuw energiecontract afsluit, betaalt daarvoor gemiddeld ruim 36 procent meer dan in december. Dat blijkt uit een berekening van VRT NWS, waarbij we alle energiecontracten onder de loep namen. Na een eerste forse stijging vorig najaar, stijgen de prijzen nu zo mogelijk nog forser. En beterschap lijkt niet meteen in zicht.
25 nov. 2021
Vlaamse premie zonnepanelen daalt dan toch niet in 2022!
Vlaanderen heeft besloten de subsidie voor zonnepanelen per 1 januari 2022 toch niet te verlagen. Minister van Energie Demir stelt met dit besluit te willen zorgen dat de markt voor zonnepanelen niet stilvalt.
22 nov. 2021
Vlaamse PV-eigenaars vragen massaal retroactieve investeringspremie aan
In Vlaanderen hebben tot dusver 76.428 eigenaren van zonnepanelen de retroactieve investeringspremie vanwege het verdwijnen van de terugdraaiende teller aangevraagd. Dat meldt energieregulator VREG.
16 nov. 2021
Stijgende energieprijzen: wie voelt de impact?
De laatste maanden is er op de groothandelsmarkten een felle stijging van de elektriciteitsprijzen vast te stellen. Energieleveranciers rekenen die hogere prijzen door aan wie een variabel energiecontract heeft of een nieuw energiecontract afsluit. De hogere prijzen zijn er niet enkel in België en Vlaanderen, maar in heel Europa.
14 nov. 2021
Hoe groen is de geleverde stroom in uw gemeente?
Hoe groen is de geleverde stroom in elke gemeente in Vlaanderen? Energieregulator VREG publiceerde onlangs cijfers over het jaar 2020 op haar website.
11 nov. 2021
Vlaanderen stelt in 2022 subsidie beschikbaar voor 9.500 thuisbatterijen
De regering van Vlaanderen reserveert voor het komende kalenderjaar 16,5 miljoen euro voor subsidieregeling voor batterijen. Minister Demir verwacht daarmee ongeveer 9.500 thuisbatterijen te subsidiëren.
9 nov. 2021
Hoe zal het capaciteitstarief worden berekend?
Anno 2021 worden de nettarieven, de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet, aangerekend op basis van uw afname van het net (in kWh). Vanaf 1 juli 2022 verandert dat. Dan zal een deel van de nettarieven aangerekend worden op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt: het zogenaamde ‘capaciteitstarief’. Voor een gemiddeld gezin gaat dit over zo’n 18% van de totale factuur.
De 5 grote trends in zonnepanelen om in 2022 in de gaten te houden
De wereldwijde vraag naar zonnepanelen groeit 20 procent, de polysiliciumprijzen en de vraag houden elkaar in een houdgreep, oude productielijnen worden geëlimineerd, zonnepanelen met n-type zonnecellen rukken op.
5 miljoen euro extra vrijgemaakt voor premies thuisbatterijen
Omdat de verkoop van thuisbatterijen in de lift zit, is het Vlaamse premiebudget voor die batterijen bijna opgesoupeerd. Dit jaar was er voor die premies een budget van 22 miljoen euro voorzien, maar dat dreigt nog voor het einde van het jaar uitgeput te raken. Daarom maakt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) 5 miljoen euro extra vrij. Dat meldt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
Sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas stijgen
Als gevolg van de gestegen energieprijzen zullen de sociale tarieven tijdens de eerste drie maanden van volgend jaar opnieuw de hoogte in gaan. Voor elektriciteit gaat het om een stijging met gemiddeld 8,2 procent, bij aardgas is het 10,5 procent. Dat meldt de federale energieregulator Creg.
Is een thuisbatterij interessant voor mij en wat met brandveiligheid? Jouw 10 vragen over thuisbatterijen beantwoord!
Onze energiefactuur is hoog op dit moment. Torenhoog zelfs. Logisch dat mensen dus eens nadenken over alternatieven om hun energiefactuur te verlagen. Misschien ligt de oplossing wel bij de thuisbatterijen? Inspecteur Sven Pichal geeft samen met Dirk van Evercooren van ODE, dat is de Organisatie voor Duurzame energie, antwoorden op jouw vragen over thuisbatterijen.